- Újdonságok
- Akciók
- Chili termékek
- Fűszerek - a lélek balzsama
- Vetőmagok
- Neem oil
- Kellékek
- Kulcstartóra akasztható "CHILI" kapszula
- Hidegen Sajtolt Olajok
I. osztályú Édes fűszerpaprika őrlemény 120 ASTA
-
I. osztályú Édes fűszerpaprika őrlemény 120 ASTA
Származási hely: Kina
A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza a nem eredetvédett fűszerpaprika-őrlemények előállítását és minőségi kategóriáit.
Ezeknél a termékeknél nem a származáson van a hangsúly, de általános szabály, hogy a termőhelyet kötelező feltüntetni a terméken.
130 ASTA felett Különleges - I. osztály
Különleges fűszerpaprika-őrlemény, I. osztály
Magas piros festéktartalmú, a minőség megőrzési idő végén a piros festéktartalom min. 120 ASTA.Csemege fűszerpaprika-őrlemény, II. osztály
A különlegesnél alacsonyabb piros festéktartalmú, de jó színező képességű paprika őrlemény, a minőség megőrzési idő végén a piros festéktartalom min. 100 ASTAÉdesnemes fűszerpaprika-őrlemény, III. osztály
Közepes piros festéktartalmú, a minőség megőrzési idő végén a piros festéktartalom min. 80 ASTARózsa fűszerpaprika-őrlemény, IV. osztály
Alacsony piros festéktartalmú, a minőség megőrzési idő végén a piros festéktartalom min. 60 ASTAFelhasználása:
A hagyományosan paprikával fűszerezett pörkölteken, gulyásokon, sokféle halászlén, paprikás lisztbe forgatott halakon és ezek variációin túl is sokféle hideg vagy meleg levesbe, főételbe kerül paprika – a hortobágyi húsos palacsinta élénk színű mártása is a jóféle édesnemes paprikától lesz utolérhetetlen, hogy a meleg előételek hazai klasszikusa se merüljön feledésbe!
A paprikást persze nem csupán sertésből, marhából, nyúl- vagy csirkehúsból, halból, de krumpliból vagy gombából is sokan szeretik. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy egy jó krumplipaprikáshoz elengedhetetlen-e a füstölt szalonna, kolbász vagy pedig nem.
A paprikásról és vele a kitűnő élettani tulajdonságokkal rendelkező fűszer jótéteményeiről azoknak sem kell lemondani, akik mellőznék a húsokat, és adott esetben a gombapaprikást sem akarják választani.
Érdemes kipróbálni hát a paprikást zöldségfélékből, például karfiolból.
Élettani hatása:
Kutatások igazolták, hogy a paprika fogyasztása elősegíti az emésztést és ezzel kedvező hatást gyakorol az egészségre.
A paprika további, addig ismeretlen jó tulajdonságait hozták felszínre Szent-Györgyi Albert professzor kutatásai.
A Nobel-díjas tudós a szegedi egyetemen lévő laboratóriumában 1936-ban frissen szedett fűszerpaprikából állított elő C-vitamint.
Kiderült, hogy a zöld színű csövekben 175 mg, a sárgákban 250 mg, a pirosakban pedig 340 mg C-vitamin van 100 gramm paprikára számolva, tehát minden zöldségféle között a paprika a leggazdagabb vitaminforrás, négyszer-ötször annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az őrölt fűszerpaprikában a raktározás ideje alatt a C-vitamin mennyisége fokozatosan csökken.
A légmentes, fényzáró csomagolás azonban lassítja, csökkenti a vitamin leépülését.
Nagyon gazdag A-vitaminban és a magyar paprika: a benne lévő provitaminokat (élővitaminokat) a máj alakítja át az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminná.
A felnött ember napi 2 mg A-vitamin szükségletét 34 gramm őrölt fűszerpaprika biztosítja.
Jelentős (10 - 12 %) cukortartalma is van a paprikának, melynek 90 %-a szőlőcukor.
Az őrölt fűszerpaprikában a nyersrosttartalom 20-24 %. Fontos alkotórésze az illóanyagok, fehérjék, szerves savak és ásványi anyagok, melyek kellemes,fűszeres ízét, aromáját adják.
Az őrleményben lévő magolaj antioxodáns hatásával biztosítja, hogy a paprika nem avasodik.
Szent-Györgyi professzor fedezte del azt is, hogy a fűszerpaprika- az érrendszer számára fontos - P-vitamint is tartalmaz.
Mindezeken felül a paprika számos vitamint, pl. B1- és B2-vitamint is tartalmaz.
-
Raktárkészlet 0 dbCikkszám 469569