Hírlevél
Kategóriák
Termékajánló

Hírek

2012.10.16
Chili paprika nevelése otthon

 

Mats és Patricia Pettersson jótanácsai chili paprika neveléséhez

Mats és Patricia egy nagyon kedves svéd házaspár, akik évről-évre temérdek, mintegy 70-90 féle chili paprikát nevelnek egy mindössze 6 x 1,5 méteres erkélyen. Az alábbi dokumentum az egyik angol nyelvű oldaluk szabad fordítása.

A kezdet (január elején)

Hagyományosan, a munkálatokat január első napján kezdjük, a magok elültetésével. A kis magokat 5x5 cm-es kis műanyag cserépben csíráztatjuk. A paprika fajtájától függően 2-3 magot teszünk mindegyik cserépbe. Egyes paprika variációkkal könnyebb dolgod van, míg mások nehezebben csíráznak.

A cserepeket kis üvegházban helyezzük el a fűtött fürdőszobánkban. Nagyjából ideális 25-30 Cº-os melegben vannak ez által. Amíg a kis csíranövények, meg nem jelennek, nincsen szükségük fényre

A változattól függően 7-10 nap múlva látható az első csíranövény, de azért legyél türelmes! Néhány variációm egy hónapig várat magára.

A csíranövények az ablakba kerülnek (január, február között)

Amikor a kis csiranövények megjelennek, átrakjuk őket az üvegházzal együtt az ablakba. Ez az, amikor mesterséges világítást elkezdjük. Mi egy akváriumhoz való lámpát használunk, de egyéb eszközökkel is próbálkozhatsz. Fontos, hogy melegen legyenek tartva! Ha így járunk el erőssé fog fejlődni növényünk.

Virágföld

Mi egyszerű általános virágföldet használunk, de van, aki keveri homokkal, vagy perlittel, ami kedvezőbbé teszi az ültető közeget.

Első átültetés (február, április között)

Amikor a palánták elérik a kis üvegház tetejét, elérkezik az ideje nagyobb cserépbe ültetésnek. Ekkor nagyjából 10 cm átmérőjű cserépbe ültetjük őket. Mindig ellenőrizni kell, megfelelően fejlett-e a gyökérzete a növénynek, mielőtt átültetjük nagyobb cserépbe!

Jobban fejlődik tovább a gyökérzete, ha csak egy kicsivel nagyobb cserépbe ültetjük, mintha egyből egy jóval nagyobb edénybe helyeznénk.

Második átültetés (március, április között)

A paprika palánták gyors növekedésnek indulnak az igazi tavaszi napsütéstől. Erről könnyű észrevenni, hogy itt az ideje a második átültetésnek. Ekkor a palánták 20-30 cm nagyok és szép fejlett a gyökérzetük. A gyökerek rendszerint megjelennek a cserép alján levő lukon.

Az új edény 15-18 cm átmérőjű.

Harmadik átültetés (március, május között)

Néhány növényt harmadszor is átültetünk.

Erre az átültetésre valójában nem lenne szükség, de a hely szűke miatt kénytelenek vagyunk olyan kis helyen tartani a növényeket, amilyen kis helyen csak lehet.

Főként tíz literes műanyag, vagy cserépedényt használunk. A növény méretétől függően, 4-6 példányt ültetünk mindegyik edénybe. Természetesen jobb lenne, ha több helyet kapnának, de az erkélyünk mérete ezt nem engedi meg.

Öntözés

A forró nyári napokon minden nap meglocsoljuk a növényeket, néha még naponta kétszer is. Amikor közvetlen napsütés nem éri a növényt, vagy a nap nem süt olyan forrón, akkor elég ujjunkkal ellenőrizni a föld nedvességét, hogy megállapítsuk szükséges-e az öntözés.

Trágyázás

Áprilistól kezdve hetente egyszer tápoldatozzuk a növényeket, általános növény tápoldattal, olyannal, mint a többi egyszerű virágunkat.

Szüretelés

Rendszerint olyan sokáig várunk a szüreteléssel, amilyen sokáig csak lehet. Júliusban még zöld a termés, a leszedésével addig várjunk, míg a színe vörösre, sárgára, narancsra, vagy egyéb a fajtájától függő érett színűre válik.

Tapasztalatok

A kora júniusi napsütés káros lehet a friss levelekre. Ez akár annyira ártalmas lehet, hogy a növény lehullajtja a leveleit és néhány esetben el is pusztult. Ezért a korai napsütéstől védjük és árnyékba helyezzük a növényeket.

A fény nagyon fontos! Ha nem tudod a szükséges fényviszonyokat természetes úton biztosítani, akkor használj mesterséges világítást is! Amíg a növény fiatal, a sok fény még fontosabb. Elegendő fény nélkül, a kevés fény irányába próbál törni és ezért a palánta vékonyka és gyenge lesz.

Eredeti cikk forrása

http://web.axelero.hu/arbix/fuszer/chili/chili.html

 

Webáruház készítés