Hírlevél
Kategóriák
Termékajánló

Hírek

2011.02.06
Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás

Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás

Szeretnék eloszlatni pár tévhitet. Nem kell megvárni a fagyosszenteket (május 12-15) az ültetéssel, jóval korábban, már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha arra megfelelő az idő. Már az ültetésre. Ha jó idő van legalább egy hétig, odagyökeresedik, megszokja a helyét és hiába jön neki kisebb fagy, tőből kihajt, ha volt ideje legyökeresedni. Ez a kulcsszó. Az idő. Két héttel fagyosszentek előtt már nemigen ültetek, mert onnantól lutri. Ha megszokta a helyét pár fokos fagy se pusztítja el, csak a föld feletti részét, gyökérből kihajt. És mire a többit elmered ültetni, ezek már kisebb bokrok, és úgy nőnek, mintha húznák ki a földből. De mivel az ördög egy ritka betegségben, álmatlanságban szenved, és szegényke sohasem alszik, én is csak a fele palántámat ültetem így, de bevallom, soha nem volt még gondom vele. De azért mindenkinek ajánlom, hogy így tegyen, jobban fog tudni aludni.

 

Fagyosszentek előtt ezért felcsirkézem a töveket (feltöltöm földdel), hátha. aztán visszaterítem. Sohasem érzem feleslegesnek. Eddig egyszer volt komolyabb riadalmam, mert a kiültetett két szemem fénye lugasfajta (koktélcseresznye és sárga körte alakú) összes levelét eldobta, és elkezdett sárgulni. Tő fölött visszacsíptem. Egy hét múlva vittem a tartalék cserepeseket, hogy a helyükbe ültessem. Addigra 20-30 centis volt az új hajtás. Mire a poharas megszokta a helyét, ezek kétszer akkorák voltak.

 

A másik tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, világos palántát venni. A paradicsom kiskerti ültetése művészet. Nem a színe számít, hanem a palánta hossza. Azaz az sem, hanem az ízek (nóduszok) száma. Miért is? Mert csak egy pár levelet kell kinn hagyni. a többit el kell fektetni, úgy beültetni. A paradicsomot nem ültető gödörbe kell rakni, hanem ültető árokba! Igazi kertész nem is magról palántál, hanem a bevált tőről szeptember végén, a fagyok előtt letör pár hajtást, azt gyökerezteti le egy-egy pohárban, és hűvös, félig megvilágított helyiségbe teszi. (Ha F1 volt a tő, ez az egyetlen módszer, amivel megőrizhető, a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága!) Ha tavaszra (ültetés idejére) 1,5-2 m-es (elnyurgult :D) palántának valót eredményez a munkája, akkor boldog.

 

Április közepén ás neki egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges leveleket kézzel letördeli (vagyis nem levágja, mert a törés helyén alvórügyek aktiválódnak, azokból lesz a gyökér!), és az árokba fekteti. Porhanyós földdel félig befedi, beiszapolja jól beérett csalánázalékos vízzel (ha van, csalántea is mehet bele) ráteríti a többi földet is, megtapossa kissé, és belocsolja. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így sokszor 10-20 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el vízzel, tápanyaggal egyetlen bokrodat! Azt hiszem, nem kell matematikusnak lenni, hogy bárki megértse, miért éri meg a tövenkénti 5 perces többletidő, mint befektetés.

 

Ha nincs a beiszapoláshoz a közelben megfelelő vízmennyiség, csalni is lehet, ahogy én is tettem, amikor még nem volt vizem. Egy vödörbe földet teszek, arra a vizet. Ekkorra már van sóska. lecsípem a levélnyeleket, megzúzom, zsupsz, az is bele, Zsurló is megy bele (ezt a mi vidékünkön nekem herbáriumban kell beszerezni, mert nem terem meg hál istennek :D) kap némi csalánt is, és a palántáim gyökerét ebbe mártogatom beültetés előtt. (Hagyom egy kicsit, hogy meg is szívja magát! Nincs jobb organikus módszer a palántadőlés ellen!) Ezzel a csalással kicsit nagyobb a palántapusztulás, mint a tényleges beiszapolással, de alig. És akinek semmi módja nagyobb mennyiségű vízhez jutni, ezzel az apró trükköcskével 90%-os palánta megmaradást érhet el. (A fáimat is így ültetem. Még egy se pusztult ki.) És nem csak paradicsomnál, minden palántánál alkalmaztam az első időkben! Ma se vagyok rest, mindkettőt alkalmazom. A maradék masszával a fáim sebeit kezeltem, a nagyobb levágott ágak sebére pakolásként is ezt használtam. (Egy gyümölcsfa trükk még, bár nem ide való. Ha van istállótrágya, a maradékba keverek azt is egy lapáttal egy 16 l-es vödörhöz, ebbe több föld kell. Ezzel kenőcsként, fél centi vastagon beburkolom a fáim törzsét. Hihetetlenül képesek regenerálódni, és a gyümölcsük is egészségesebb lesz.)

 

Soha nem kell többé locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve, 3 tő lugas paradicsom locsolás nélkül is ellátja gyümölcsével egy 6 tagú család szükségleteit, még a szomszédoknak is jut belőle. 3 szőlőparadicsom-tő 20 m lugast képes befutni ezzel a módszerrel, és kimondani is sok, mennyi termést képes hozni. A komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát (ázalékot) meghálálja, de az állati, emberi trágyát, műtrágyákat, rovarirtókat, egyebeket nem.

 

Ha locsolod, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:20 arányú vízzel tedd, töményebbel ne, és azt is a zöldmulcsra öntsd, ne a letakarított, csupasz földre! Az ázalékban ürmön, petrezselymen, pasztinákon, Lestyánon kívül szinte bármi lehet. Turbolya, csalán, zsálya, levendula, gyermekláncfű, káposztalevél, ami van éppen. A kifőzött teafüveket, gyógynövényeket és a kávézaccot a paradicsom is szereti. A természetes módon termelt paradicsom íze, illata megfizethetetlen kincs.

 

Ha magról ülteted, az ajánlottól hamarabb kezdd el 3-4 héttel, azaz már januárban. 8 órára áztasd be langyos vízbe, vagy vatta, konyhapapír közt, és a szokásostól eltérően kettesével egy cserépbe, ne tűzdelő tálcába. A növények megsínylik az átültetést. Ha elérte a 10-15 centit, a palántát földestől egy PTE-palack aljára tedd, szórj rá kb. 5 cm-nyi földet, locsold be. A palack talpán csinálj meleg szöggel 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nőtt, egy nódusznál a levelet letörni, újra földet rá, és újra, meg újra, meglátod, mire a többiek tűzdeltje magához tér, Neked már (gyökérrel együtt) 40-50 centis, életerős, helybeszokott szép palántáid lesznek!

 

Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat csípd le. (Ha sajnálod, legalább a felét!) De ne sajnáld, mert így az erejét a begyökeresedésre, a fejlődésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére, amitől egy ilyen palánta akár el is pusztulhat. Ha korán akarsz paradicsomot, és később sokat, negyedén hagyd meg a virágot, a többiről csípd le. Később szembetűnő lesz a különbség a két bokor közt.

 

A földkeverék a következőképp nézzen ki, amibe ültetni kell: 1/8-ad tőzeg, (vagy 1/4 komposzt) hogy szellős legyen, 1/3-ad homok a kovasav miatt, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. Arra ügyelj, hogy ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadhat! A földjét locsold be gazdagon, tedd rá a magokat, takard be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-8 mm vastagon, és ülj le, várj. (Néha aludj is.) Ha szükségét érzed, alulról adj neki vizet, ne felülről! A lényeg, a földje talp meleg legyen, nyirkos, de ne vizes. Laza, de nem szellős.

Ettem már paradicsomot szerte a világban, Európától Ázsiáig, de a természetes módon termesztett magyar paradicsom zamatát, illatát sehol nem tudják utánozni. Igaz újabban már itthon se. Az áruházláncok könyörtelen elvárásaiban két dolog nem szerepel, és az nem más, mint az íz, és az egészségesség.

 

Ha nem önmagában akarod termeszteni, hanem a természetes növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot, káposztaféléket, karalábét társíts hozzá. A fehér legyek ellen nikandrát ültetek. Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elég belőle, a többi megy a paprikáimhoz, és a krumlihoz. Mihelyst ez a növény elkezdi hozni apró kis kékes-fehér virágait, a legyek eltűnnek. Díszítőértéke is nagy, kis lilás lampionjait szárazkötészetben is fel lehet használni.

 

Soha ne vesd a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét. A paradicsom termésén kívül mindene mérgező! Szárítsd ki, és égesd el. A hamujával a rózsákat tápláld, hihetetlenül szép, telt színük lesz tőle, vagy a gyümölcsfáid, bogyósaid alá terítsd virágzás előtt, lehetőleg még a hófoltokra.

 

Nem ajánlok név szerint. Nekem a lugason 3 féle van, 1 tő piros szőlőlugas, 1 tő sárga szőlőlugas, és 1 tő nagy szemű lugas. Bokrosból van 2 tő húsos, és 4 tő lé paradicsom. Ebből, és a piros lugasokból évi 30-50 liternyi paradicsomlevem és pürém van, a zöldek pedig lekvárnak, és savanyúságnak mennek. A - nem elhanyagolható mennyiségű - maradék a szomszédok, barátok, rokonok asztalán, polcán köt ki.

Nos, ha úgy érzed, van benned spiritusz, kalandra fel! Sok sikert kívánok.

Papi

 

Eredeti cikk forrása

http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=57

Webáruház készítés