Hírlevél
Kategóriák
Termékajánló
Chili termesztése otthon
2016.11.04 17:46

Chili termesztés otthon

      

A sikeres chili termesztés bevezető

Írásunk elsődleges célja, hogy segítsünk abban, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket teremthesse az otthoni chili termesztéséhez, megismerje az alapokat és rávilágítani, hogy a chili termesztés nem űr tudomány. 

 

Végül, hogy Ön is megtapasztalhassa milyen remek érzés mikor a saját kézzel vetett kis magból előbújik az első pici növény kezdemény.

 

A Chili Szószok Webáruház kis csapata sok sikert kíván a leendő kertészkedéshez... tehát tegyük meg az első lépést a saját "chili farm" megteremtésének útján. 


A siker érdekében szem előtt kell tartanunk pár dolgot, megbízható beszerzésű vetőmag, időjárási körülmények, illetve hol szeretnénk a paprika nevelését véghez vinni.

 

A Magyarországi viszonyokat nézve gondos előkészületek mellett nyár végén ősz elején már szüretelhetjük is a saját chili paprikánkat.

 

A gondos előkészület alatt azt kell érteni, hogy a vetési folyamat első fázisát a csíráztatást egyes fajtáknál már decemberben más fajtáknál legkésőbb február közepén el kell kezdenünk.

 

Természetesen ekkor még a szabadföld kertészkedés alkalmatlan az alacsony hőmérséklet illetve a fagyok miatt. 

 

A csírázási folyamat, a legtöbb chili fajtánál közép magas hőmérsékletet igényel ami meghaladja a 20 ° C.  Tehát készítenünk kell egy meleg, védett helyet a házban, lakásban. 

 

Célszerű olyan helyet választani ami a tavaszi kiültetés idejéig helyet fog biztosítani a kis növényeinknek mert a fagyot nem tűrik, így fix albérlőink maradnak minimum a májusi napsugarak megjelenéséig.

Ez lehet a fűtőtest közelében (nem rajta) vagy egy ablakpárkányon.

 

A magok megbízható helyről való beszerzése szintén alapvető követelmény, ezt talán a legfontosabb a chili termesztés sikeréhez. 

Célszerű olyan helyről vásárolni ahol fajtánként kínálnak vetőmagokat, ha nem muszáj soha nem vegyünk úgynevezett kevert magokat. 

 

Cégünk beszerzési forrása egy Európában elismert speciális vetőmag nagykereskedés ezért kiváló minőségű vetőmagokat online felületünkön tőlünk is vásárolhat: www.chiliszoszok.hu 

 

Vetőmagjaink csírázási aránya 93-100%! 

 

Vetőmagokat vetőmag-előállítók és a viszonteladóktól célszerű beszerezni ez talán az egyetlen módja hogy fajtatiszta chili magokhoz juthassunk. 

Természetesen ez csak egy tanács mindenki belátása szerint dönt.


A chili magokat ne tegyük közvetlenül a talajba vagy cserépbe, a csíráztatást egy sima tálkába nedves gézlapon kezdjük el. 

Gézlap és azért nem vatta mert a géz laza szálai közé bekúszó kis gyökérzetet gond nélkül tudjuk kihúzni míg a vattánál ez nem mindig fog sikerülni.

A csírázási idő alatt a nem csíraképes magokat távolítsuk el. 

Ha ezekkel az előkészületekkel megvagyunk, és már vannak kicsirázott magjaink készen állunk, hogy megkezdjük saját chili paprikánk ültetését.

 

Chili termesztése: Az első lépések

Alapvetően chili termesztés nem különbözik jelentősen más növények termesztésétől (pl paradicsom). 

A legfontosabb tényező a hőmérséklet a chili szinte egész vetési idő alatt magasabb hőmérsékletet igényel mint más nővények általában.

 

A vetés ideje nagyban függ a vetni kívánt fajtától. Ha bogyós chili paprika fajtát szeretnénk ültetni azt már decemberben kezdjük el. Cserjés paprika és a Capsicum pubescens, pedig januárban, ugyanis az itt említett  három fajta chili igényli a leghosszabb fejlődési időt.

 

Capsicum annuum és chinese paprikák fejlődési ideje kicsit rövidebb ezért ezekkel ráérünk februárig, mondjuk a (Valentin nap szolgálhat referencia-időpontként). 

Nincs is annál romantikusabb mint mikor a kedvesünknek ezen alkalomból egy apró chili palántát nyújtunk át. :)

 

Mivel a hőmérséklet ebben az évszakban még igen alacsony, a mag szobahőmérsékleten, azaz házban, lakásban érdemes nevelni nővényünket. 

Ha nincs helyünk és csak kinti helységben tudjuk a nővényeket elhelyezni  célszerű vásárolni egy hordozható üvegházat.

Ne feledjük az optimális növekedési körülményekhez a hőmérsékletet minimum 20 ° C kell tartanunk.

 

A kicsírázott magokat egyszerű vetőmag tálcán tözegkorongba vagy  általános virágfölddel lazán feltöltött kis cserépbe ültessük. 

Hogy teljesen biztosakra menjünk és a talaj baktérium, kártevő mentes tegyük a sütőben 20 percig 200 fokon. 

A ültető kockák számának meghatározására kövessük e legegyszerűbb megoldást egy mag egy tözegkorong vagy cserép

Ezzel biztosíthatjuk, hogy a növények a későbbi gyökérzet nagyobbodásnál sem gabalyodnak össze egymással.

Nagyobb mennyiségű mag vetése esetén költségkímélő megoldás lehet a cserepek helyett  például a sima műanyag joghurtos pohár.

Egy dolog fontos, az alját minden esetben lyukasszuk át, hogy a víz elszivárgása megoldott legyen, a chili nem szereti a pangó vízet.

 

A chili fajtája határozza meg a vetési mélységet is minél nagyobb a vetőmagunk annál mélyebbre kell ültetnünk.

Tehát nagyobb  magok esetén 1 - 1.5cm mélység, apró magok 0,5 - 1cm mélység ajánlott, a magok elvetése után langyos vízzel locsoljuk át a tartályokat. 

Sok termelő a cserépbe lévő laza földre helyezi  magokat majd az előbbi föld mennyiséget kézzel rámorzsolja.

 

A hőmérséklet a chili palánták esetén igen lényeges  minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabb a növény növekedési szakasza. 

Nem kell azonban kétségbe esni illetve felesleges kiadásokba vernünk magunk, normál szobahőmérsékleten is fejlődni fog a palántánk csak kicsit lassabban.

Ha mégis a mini üvegház, mellett döntünk mindig győződjünk meg arról, hogy a palánták megfelelő az oxigént ellátása, vagyis az üvegházunkat gyakran szellőztessük át. 

 

Igen fontos, még az állandó földnedves közeg biztosítása! 

 

Az esetleges felesleges vizet a cserépben vagy az üvegházban (beleértve kondenzációs vizet is) el kell kerülni, így nem lép fel gombásodás ami visszaveti esetlegesen teljesen megölheti a kis palántáinkat. 

 

A vélemények igen megoszlanak arról, hogy milyen típusú vizet kell használni. 

Egyesek a desztillált vízre esküsznek, mivel lágy víz, és nem tartalmaz klórt, míg mások a "normál" csap víz mellett teszik le a voksukat. 

Ebben sajnos nagyon nehéz lenne tanácsot adnunk ezért mindenki maga döntse el melyik "víz" csapatot erősíti.

 

Az első sikerek
Optimális körülmények között, vagyis a fentebb leírtakból szinte mindent tudtunk biztosítani nővényeinknek  7 és 14 nappal a vetés után a nővényeink kihajtanak. 

Ha viszont a hőmérsékletet  az ajánlott skála azaz csak 20 C fok körül tudtuk tartani akkor az első zöld hajtások és a levelek látható kibújása akár több hétig is eltarthat.

Természetes, hogy a kertész szíve ilyenkor gyorsabban ver mert eddigi munkák gyümölcs szó szerint most érik be. 

Miután a kis növények kihajtanak, a további növekedésük nagyban függ a fénytől.

Legjobb az igazi napfény de ebben az évszakban sajnos ebből kevés akad.

 

Sajnos nem elég a szobai izzók fényhőmérséklet sem, legalább 6500 kelvines izzókat / fénycsöveket kell alkalmaznunk illetve ha teljesen maximalisták akarunk lenni  egy kifejezetten növekedést serkentő piros/kék fényt sugárzó LED lámpa is jól jön a kis palánták fejlődéséhez.

A napi fényszükséglet ebben a fejlődési periódusban (12-14 óra). 

 

Ha a palánták nem kapnak elég fényt, megsárgulnak vékony, üveges, instabil szárat növesztenek, növekedési irányuk a legerősebb fényforrás felé fog fordulni, tehát ha a párkány a lakhelyük akkor az ablak felé fognak dőlni. 

A mesterséges fényforrással ezt a jelenséget tudjuk kiküszöbölni.

 

Ha a palánták szépen fejlődnek és kifejlődött az első levél pár, itt az ideje átrakni őket egy nagyobb edénykébe, cserépbe stb. A szaknyelv ezt nevezi "átültetésnek". 

Ezt a műveletet lehetőleg gyorsan akár az eredeti, gyökér körüli pici "földlabdával" együtt célszerű megtennünk ügyelve arra, hogy a kis gyökerek ne sérüljenek. 

A növényeket semmiképpen ne húzzuk ki a földből használjunk ennek megfelelő eszközöket, ami segítségével eltávolíthatjuk a talajból. 

Persze lényegesen egyszerűbb a dolgunk ha az elején leírtak alapján egy cserép egy mag elvét követtük.

Átültetés után gondoskodni kell a megfelelő öntözésről de ne öntözze túl.

Ebbe a cserépbe már szabadföldi kiültetéséig jól fogja magát érezni a nővényünk. 

Minimális tápoldatozással támogatni tudjuk a gyökérzet megerősödését, növekedését. 

 

Ültetés
Amikor a növények 20-35 cm nőttek, és ha a külső hőmérséklet lehetővé teszi, aza a reggelek is minimum 10 C nem hűvösebbek  ki kerülhetnek a növények a végső cserepébe illetve szabadföldbe. 

Mindkét esetben nagyon is fontos, ügyelni arra, hogy a gyökérzetet ne sértsük meg. 

 

Amennyiben cserép lesz a növényünk végső lakhelye olyan méretüt válasszunk amelyek elegendő helyet nyújtanak a növényeink egészséges gyökér növekedéséhez, ezért ne használjunk a megfelelőnél kisebb edényeket. 

Egy kevés granulátumot tegyünk  a cserép vagy virág láda aljába, majd rá egy kis virágföldet ezután tegyük át a növényt a régi földjével együtt (földlabdástól), fedjük be néhány új virágfölddel. 

Ha szükséges tápoldatozzuk, és persze ne felejtsük el, kellően meglocsolni. 

Válasszunk egy napos de szélvédett helyet a chilinknek, pl a házfalánál remekül szokták érezni magunkat. 

A kifejlett chili jól tűri a közvetlen erős napfényt, de a megfelelő öntözésről naponta gondoskodnunk kell.

A felesleges víz elfolyásáról győződjünk meg.

 

Az aratás
Fajtától függően, jó időjárási körülmények között a növények hamar eléri végleges méretét.

A tökéletes jó íz és intenzív erősség, fűszeresség, csak akkor érjük el ha a termést teljesen érett állapotában szedjük le, ez általában a leírásnak megfelelő szín elérése. 

Ez a szín fajtánként eltérő lehet piros, sárga, barna, fekete. Oldalunkon tájékozódhat, hogy az Ön által termesztett fajtának mi érett állapotában a színe.

A Jalapeno kivételével minden bizonnyal nem a zöld lesz a zöld chili sohasem érett! 

Fontos figyelembe venni, hogy a chili fajták közt igen különböző érési idő. 

Ez azt jelenti, hogy több fajta nevelésekor nem biztos hogy egyszerre lesznek érett állapotban, tehát a szüretelés ideje akár bokronként eltérhet.

 

Most hogy végig olvasta leírásunkat és elszánta magát örömmel várjuk esetleges rendelését !

 

Reményeink szerint néhány csípős pillanattal fogja gazdagítni élménytárát, saját termesztésű chili paprikái társaságában!

Webáruház készítés